Westernridningen i Sverige

För mig kom intresset för westernridning tidigt. Jag red hemma på gården från tidigt 60-tal. Tävlade lite i hoppning. Red in en del av de hästar mina föräldrar importerade från England och som sedan skulle säljas i Sverige. Under en av de kombinerade semester- och inköpsresor som gjordes i princip varje år hamnade jag på ett ställe som hette Flying G Ranch. Det sa bara "klick" när jag för första gången fick sitta i en westernsadel! Detta var 1967! Islutet av 60-talet och början av 70-talet fick jag kontakt med likasinnade i Sverige som hade börjat tidigare än jag och planer började smidas om hur detta skulle kunna utvecklas i Sverige.

För mig var westernridningen inledningsvis arbetande cowboys och rodeo. Senare fick jag kunskap om det som sedan utvecklades mer och mer i Sverige och det var olika ridklasser som reining, western pleasure, western horsemanship, trail, working cowhorse, cutting, western riding mm mm.

Vi satte en snöboll i rullning, från att vi var ett knappt 10-tal finns det idag tusentals westernryttare i Sverige!

Första klubben, Swedish Western Riders, bildades 1975, huvudorganisationen Western Riders Assn of Sweden (WRAS) bildades 1982, första EM:et anordnades i Aachen 1982 med svenskt deltagande (ett iofficiellt EM anornades året innan som besöktes av några svenskar), första SM:et på Gotland 1983. Fler klubbar och specialförbund växte fram genom åren (Quarter, paint, reining, cutting mfl).


Läs mer under fliken Historia.
Strätes Lirro och jag på Lissma (Stockholm) tidigt 90-tal

I domarrollen på Gotland i en trailklass

I instruktörsrollen på Södertörn, Cowboy Dreams

© Copyright Ljunghem Western Training 2012

i